Cinebergen
Passie voor film

Midden op het bosrijke landgoed ‘t Oude Hof te Bergen (NH) – in historisch monument De Zwarte Schuur – ligt Filmtheater Cinebergen, een van de mooiste filmtheaters van Nederland. Filmtheater Cinebergen is dagelijks geopend. Voor en na de film is er volop gelegenheid voor een drankje in het gezellige theatercafé of op het terras. Meer dan 100 vrijwilligers maken de exploitatie van De Zwarte Schuur op deze manier mogelijk.

Rechtsvorm
Filmtheater Cinebergen is een stichting zonder winstoogmerk.

Missie
Filmtheater Cinebergen wil het beste vertonen van wat de wereldcinema te bieden heeft voor een zo breed en divers mogelijk publiek en zo tevens een bijdrage leveren aan het culturele aanbod in de regio. Ook is er volop aandacht voor klassiekers, kinderfilms en documentaires en vinden er tal van speciale evenementen plaats. Daarnaast werkt Cinebergen Educatief – onderdeel van Cinebergen – samen met basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs om zo de hartstocht voor film te stimuleren.

Visie
Filmtheater Cinebergen is een sfeervolle en laagdrempelige plek waar jong en oud welkom zijn voor het bekijken van een kwaliteitsfilm en/of het nuttigen van een drankje.
Binnen de gemeente Bergen heeft Cinebergen een belangrijke sociaal-maatschappelijke functie, zowel voor haar inwoners als bezoekers van buiten en toeristen.

Uitgangspunten
Filmtheater Cinebergen wil staan voor kwaliteit, zowel in de keuze van haar films als in de keuze van de horecaproducten.
Filmtheater Cinebergen wil tot de verbeelding spreken door middel van haar programmering, haar filmeducatie-aanbod en samenwerking met zoveel mogelijk andere kunst- en cultuurinstellingen.
Binnen de gemeente Bergen wil Cinebergen een sociaal-maatschappelijke functie vervullen en tevens een fijne plek bieden, mede door onze betrokken en gastvrije medewerkers.

Organisatie
De dagelijkse leiding van Filmtheater Cinebergen is in handen van drie professionele, betaalde krachten:

Bea Bode, dagelijkse leiding
Isabel Hegeman, programma & publiciteit
Sophie de Kogel, coördinator kantoor

In totaal is dit 2,3 fte.

Alle overige medewerkers zijn op vrijwillige basis werkzaam in verschillende taakgroepen. Op dit moment telt Filmtheater Cinebergen 102 enthousiaste vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat alles achter de schermen op rolletjes loopt.

Inkomsten
Filmtheater Cinebergen wordt financieel ondersteund door de gemeente Bergen, Europa Cinemas, (lokale) sponsoren en de Vrienden van Cinebergen. Naast deze ondersteuning zijn de opbrengsten uit de kaartverkoop en de baromzet de belangrijkste bronnen van inkomsten.

Filmtheater Cinebergen is door de belastingdienst aangewezen als ANBI Stichting.

Filmtheater Cinebergen maakt deel uit van
De NVBF: De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters
De VNF: De Vereniging van Noord-Hollandse Filmtheaters

Tot de VNF behoren:
Alkmaar: https://www.filmhuisalkmaar.nl
Amstelveen: https://schouwburgamstelveen.nl/nl/cinema/
Bergen: https://www.cinebergen.nl
Bussum: https://www.filmhuisbussum.nl
Den Helder: https://cinemazevenskoop.nl
Enkhuizen: https://cinemaenkhuizen.nl
Hoorn: https://www.cinemaoostereiland.nl
Haarlem: https://www.toneelschuur.nl/film
Hilversum: https://www.filmtheaterhilversum.nl
Purmerend: https://www.filmhuispurmerend.nl
Schagen: https://www.scagondeluxe.nl/ag-32126-2/agenda/film
Velsen: https://stadsschouwburgvelsen.nl
Zaandam: https://www.de-fabriek.nl

Bestuur
Het Bestuur van Filmtheater Cinebergen bestaat uit:

Bren Hortensius, voorzitter
Martie Koning, penningmeester
Katja Draaijer, algemeen bestuurslid

De bestuursleden voeren hun functie onbezoldigd uit en ontvangen geen onkostenvergoeding. Het bestuur komt, in aanwezigheid van de algemeen coördinator, 6x per jaar bijeen.

Algemeen
Stichting Cinebergen,
KvK 41241788,
Bankrekening NL25 ABNA 060 83 70 045 (ten name van Cinebergen, Bergen)