Dat Cinebergen meer doet dan uitsluitend films vertonen, is een bekend feit. Al jaren wordt onder de bezielende leiding van filmmaker/journalist en programmeur van Cinebergen, Paul Hegeman, door een groep enthousiaste, professionele filmmakers hard gewerkt aan de verdere opbouw van Cinebergen Educatief. Deze tak van Cinebergen brengt belangstellenden in contact met en maakt ze enthousiast voor de vele facetten van het medium film.
Dat gebeurt onder andere door middel van workshops, waarin mensen zelf actief zijn bij het maken van films, en daardoor spelenderwijs kennis maken met zaken als regie, camera voeren, geluid en montage. In het recente verleden is hiermee met succes evaring opgedaan bij onderwijsprojecten in Noord-Holland.

2017/2018
Workshops op basisscholen
Afgelopen schooljaar hebben weer ruim 300 basisschoolleerlingen uit de regio een uitgebreide workshop van Cinebergen Educatief gekregen. Onderwerpen waren: filmmuziek, vlog&film of filmen met greenscreen.
De workshops filmmuziek en vlog&film zijn zeer gewild. Uiteraard worden ze elk jaar weer ge-update en ook per school en groep zijn er individuele aanpassingen, het blijft tenslotte altijd maatwerk!
Voor komend jaar staat ook de nieuwe workshop filmen met greenscreen op het programma. Na een korte introductie over de mogelijkheden van filmen met een greenscreen, gaan de leerlingen aan de slag. Ze bereiden eerst de opdracht voor. Dit wordt vervolgens opgenomen met onze professionele apparatuur (camera, licht enz.) in een heuse ‘filmset’. In de computer verandert vervolgens alles dat groen is, in een achtergrond naar keuze, bijvoorbeeld een ander deel van de wereld: Parijs, Egypte, London, onder water of op de maan! Zo gaan de leerlingen als razende reporters de wereld over en doen ‘ter plaatse’ verslag van een bijzondere gebeurtenis! Hierbij leren ze samenwerken, creatief denken, durven acteren en filmtechniek. Het geheel wordt direct opgenomen en gemonteerd, dus aan het eind van de workshop/schooldag is het filmpje al klaar.

2016/2017
Het was een zeer succesvol en afwisselend (school)jaar voor Cinebergen Educatief!
Hoewel het pas voorjaar is, zijn de meeste activiteiten al achter de rug en gaan we al weer plannen maken voor het nieuwe seizoen. We hebben zeer veel kinderen en jongeren bereikt, bewuster leren kijken, en enthousiast weten te maken voor het filmvak.

Filmproject voor middelbare scholieren: Durf te dromen
Ieder jaar organiseert Cinebergen Educatief een filmproject voor middelbare scholieren uit de regio Bergen en Alkmaar. Zij leren in een aantal weken de fijne kneepjes van het filmvak. Van script tot montage, van rekwisiet tot camera. Met als resultaat een goed bezochte, gezellige premièrevoorstelling in Cinebergens eigen filmzaal. Thema van dit jaar was: Durf te Dromen, waarin de makers hun toekomstdromen verkennen. Een unieke ervaring voor de makers, een fijne bespiegeling voor de kijker…
Bekijk hier het resultaat: https://www.youtube.com/watch?v=aHvCEmgZV90&feature=youtu.be

Filmen met mensen met een verstandelijke beperking op zorgboerderij Noorderhoeve (Schoorl):
De ‘Noorderhoeve School’ biedt de mensen die hier wonen en werken diverse cursussen aan ter persoonlijke ontwikkeling. De filmcursus bestond uit vier middagen waar negen deelnemers (van verschillende niveaus) aan deelnamen. We begonnen met een lesje filmgeschiedenis, gevolgd door de belangrijkste tips voor als je zelf gaat filmen (met telefoon of kleine camera). De deelnemers waren zeer enthousiast en vonden het erg leuk om de volgende les hun beelden terug te zien in een montage op het grote scherm. De onderwerpen die ze hebben gefilmd zijn o.a.: stel jezelf eens voor, wat is je lievelingsplek, en een mooie wandeling door de natuur naar de dependance. De laatste middag sloten we af met een voorstelling van ongeveer 20 minuten voor alle andere geïnteresseerden op de boerderij. Daarbij vertelde een deelnemer in het kort wat de groep geleerd had. De film werd met luid applaus ontvangen!

Workshops op basisscholen in Alkmaar en Heerhugowaard:
Cultuur Primair, een onderdeel van Artiance, koppelt basisscholen aan culturele aanbieders uit Alkmaar en omstreken. Op hun website is Cinebergen dan ook te vinden: https://www.cultuurprimair.nl/zoeken/?q=cinebergen
De nieuwe plannen zullen op 23 mei weer gepresenteerd worden aan de scholen uit de regio, tijdens een evenement georganiseerd door Cultuur Primair.
Het afgelopen schooljaar hebben we op verschillende scholen in totaal 22 workshops (van 1,5 uur) mogen geven, dat betekent dat we daarmee in totaal maar liefst 550 leerlingen hebben bereikt!
Voor het speciaal onderwijs en de middenbouw is er een workshop ‘filmmuziek’ waarbij we in de filmgeschiedenis duiken, diverse luister-opdrachten doen, interessante fragmenten bekijken en zelf filmmuziek maken bij een korte film van Charlie Chaplin. Als afsluiter een leuke quiz over de muziek van Disney-klassiekers.
De populaire workshop ‘vlog&film’ sluit goed aan bij de belevingswereld van de bovenbouw-leerlingen. Ze worden zich bewust van de geschiedenis van film (Muybridge, stomme film, ingekleurde film, 3D, Youtube enz.), maken zelf een storyboard en leren over montage a.d.h.v. Bert Haanstra’s ‘ZOO’. Enkele scholen hadden voldoende iPads in gebruik, zodat de leerlingen ook zelf een impressie van de school konden filmen en monteren, geheel in de stijl van Haanstra. Dit alles met zeer enthousiaste leerlingen en trotse leerkrachten tot gevolg.
Daarnaast krijgen de leerkrachten een toelichting op aanvullende websites en een map vol materialen van Eye Educatie, die zij in het vervolg nog kunnen gaan gebruiken.

2015/2016
Aanbod basisscholen schooljaar 2015/2016
. In april 2015 hebben we alvast een voorproefje gegeven tijdens de aanbiedersmarkt van Cultuur Primair. Hier heeft onze educatie-coordinator een korte pitch gehouden en de aanwezige scholen hebben alvast zo’n mooie A3-poster ontvangen. Ook zijn daar de eerste contacten al gelegd en afspraken gemaakt.
Begin van het schooljaar (september 2015) zullen alle scholen in de regio per post ook de poster met daarop ons aanbod ontvangen. Maar wilt u niet langer wachten of heeft u vragen, dan kunt u uiteraard alvast contact opnemen met Maaike Bosma (educatie-coördinator) via educatie@cinebergen.nl of 06-19518105. Meer info……

Aanbod voortgezet onderwijs schooljaar 2015/2016Ook voor het voortgezet onderwijs heeft Cinebergen Educatief weer een mooi aanbod. Zo kan er een speciaal geselecteerde film bekeken worden in de Zwarte Schuur, aangevuld met een passende, inspirerende inleiding/opdracht.
Daarnaast kunnen enkele scholen/scholieren deelnemen aan ons documentaire-project ‘Dansen op de vulkaan’. Na een intensieve workshop gaan scholieren zelf aan de slag als filmmaker inclusief een heuse première!
Begin van het schooljaar (september 2015) zullen alle scholen in de regio per post ook de poster met daarop ons aanbod ontvangen. Maar wilt u niet langer wachten of heeft u vragen, dan kunt u uiteraard alvast contact opnemen met Maaike Bosma (educatie-coördinator) via educatie@cinebergen.nl of 06-19518105. Meer info…… 

Dansen op de vulkaan een filmproject i.s.m. het Stedelijk Dalton College, Murmellius Gymnasium, AR Holstschool, Berger Scholen Gemeenschap.
Leerlingen van de genoemde scholen hebben onder supervisie van Cinebergen een heuse documentaire gemaakt, geïnspireerd op hedendaagse maatschappelijke thema’s. Na ons succesvolle scholieren-filmproject ‘Kunstkijkers’ (waarbij de deelnemers op geheel eigen wijze verslag deden van de Kunst10daagse in Bergen) is dit de opvolgende productie.

2014
Kunstkijkers. 
Wat vinden jongeren van kunst? Zestien Bergense jongeren gingen tijdens de Kunst10daagse op pad, gewapend met een videocamera en een flinke dosis ontregelende humor en brengen letterlijk hun kritische kijk op de geëxposeerde kunstwerken in beeld. Zie hier het verpletterende resultaat….

2011/2012/2013
Cultuur Primair

2010
De Agenda.
Na de succesvolle documentaireprojecten Van Dagdromen tot Inspiratie (2007) en De Verbeelding Verbeeld(t) (2008), waarin jongeren zich toelegden op het vervaardigen van kunstenaarsportretten, achtte Cinebergen Educatief de tijd rijp om de grote sprong naar de speelfilm te maken.
Een 20-tal jongeren uit de hoogste klassen van de Berger Scholengemeenschap (BSG) en de Adriaan Roland Holstschool (ARH) uit Bergen en het Stedelijk Dalton College uit Alkmaar werden daarvoor gecast. Zij werden vervolgens in 4 groepen onderverdeeld, die elk de taak kregen om een van de vier hoofdstukken van de film te realiseren. Door niet een personage maar een voorwerp als rode draad van de film te maken zou het mogelijk moeten zijn om aangevuld met een collectieve openings- en slotscène een homogene speelfilm te maken.
Als voorbereiding werden de leerlingen getraind in het ‘anders’ kijken naar film, waardoor ze in contact gebracht werden met de diverse facetten die film rijk is. Daarnaast kregen ze een korte doch grondige technische scholing waarin ze met de diverse ambachtelijke kanten van het film kennis leerden maken. De techniek eenmaal onder de knie was het tijd om in scènes te leren denken en zich découpage eigen te maken. Een roze agenda was het voorwerp dat door de leerlingen gekozen werd. Met dit minieme uitgangspunt sloegen ze aan het schrijven van hun draaiboek. Waarna de uiteindelijke opnames konden beginnen.
Deze hebben geresulteerd in De Agenda, een rijk geschakeerde mozaïekfilm,waarop de leerlingen een specifiek eigen stempel hebben gedrukt. Dat kon omdat zij – weliswaar met begeleiding – alle elementen van het filmmaken voor hun rekening hebben genomen: van de cameravoering en het geluid tot de regie en het acteren en van de kostuums tot aan de locaties. En zo is De Agenda een film geworden om trots op te zijn. De grootse overwinning evenwel die de leerlingen hebben behaald bij dit educatieproject is dat zij de beeldtaal van onze tijd zo goed hebben leren kennen dat zij hun en ons leven er mee kunnen verrijken en zich voortaan met beelden en tegen beelden kunnen wapenen. (Paul Hegeman, projectleider)

2009
De Verbeelding Verbeeld(t)
, kunstenaarsportretten met 3 VWO scholen.
De Verbeelding Verbeeld(t) is een visuele ode aan een verbeelding die tot de verbeelding spreekt. Acht groepjes jongeren, uit de hoogste klassen van 3 VWO scholen uit de regio, werden daarvoor gecast. Zij kregen een snelle doch degelijke scholing in de diverse aspecten van het zelf realiseren van een documentaire. Van licht tot geluid, van camera tot montage, alles passeerde daarbij de revue. Waarna zij op pad gingen om de leefwereld van een kunstenaar op beeld vast te leggen en waarbij iedere kunstenaar werd geconfronteerd met een reeks essentiële vragen die hem zouden moeten bezig houden. Deze vragen vormden de leidraad voor een verkenning van het wel en wee van de betreffende kunstenaar. De Noord-Hollandse kunstenaars die in deze bijzondere documentaire te zien zijn: Thé Lau (zanger/schrijver), Harold van Geerestein (beeldend kunstenaar), Frans Bromet (cineast), Sjoerd Kuyper (schrijver), Ruben Hoeke (muzikant), Chris Duinmeijer (beeldend kunstenaar). Deze portretten worden gelardeerd met een uitgebreide kijk achter de schermen (making of) van dit bijzondere filmproject.

2007
Van Dagdromen tot Inspiratie
. Project waarin groepjes jongeren van tussen de 15 en 25 jaar oud, na een spoedcursus filmmaken, werden gekoppeld aan een kunstenaar uit de regio. In vijf opnamedagen moesten zij het mysterie achter en het recept van hun kunstenaar zien te doorgronden en verbeelden, waarbij de kunstenaar zich gaandeweg ook door hun aanwezigheid liet inspireren voor zijn kunst. De kunstenaars die aan dit project hun medewerking hebben verleend zijn: Ron Moret (beeldhouwer), Simeon ten Holt (componist), Eric Winder (schilder), Sandra Schouten (smaakkunstenaar), Bert van Baar (theaterman en muzikant), Jerome Bech (schilder) en Jiska Rickels (cineaste)

2007
Workshop Filmmaken – Stedelijk Dalton College Alkmaar

2005
Workshop t.b.v. Kunst10Daagse met leerlingen van diverse Bergense middelbare scholen.

2004
Gelijk Oversteken
(in samenwerking met het COS Noord-Holland)

2002
Filmproject met de Mytylschool in Bergen, wijkportretten Alkmaar (De Mare en Daalmeer/ Koedijk)