Cultureel Bergen is een nieuw, lokaal tv-programma over kunst en cultuur dat ontstaan is door de gevolgen van het coronavirus voor makers en culturele organisaties. In Cultureel Bergen gaan we op zoek naar de ware passie. In elke aflevering treffen we nieuwe gasten die schoonheid, troost en inspiratie bieden. Cultureel Bergen wordt mogelijk gemaakt door het Cultureel Bergens Platform waarbij 13 organisaties (waaronder Cinebergen) uit Bergen, Egmond en Schoorl samenwerken om het culturele aanbod in Bergen zichtbaar te maken en te versterken.

Voorprogramma Cultureel Bergen
Vanaf donderdag 30 juli begint iedere voorstelling bij Cinebergen met een kort voorprogramma bestaande uit items uit Cultureel Bergen. Hieronder een greep uit het aanbod:

Ila van der Pouw 
De internationaal bekende poppenspeelster Ila van der Pouw neemt ons mee in haar beeldschone theater “aan de Kim” in Schoorl.

1000 jaar schilderkunst in Egmond
Egmond is al sinds de Middeleeuwen een inspiratiebron voor vele bekende kunstschilders geweest. Peter van de Berg schreef hier een boek over en neemt ons mee door de tijd.

Marlijn Franken
Beeldend kunstenaar Marlijn Franken heeft vanwege corona haar afspraken voor buitenlandse exposities moeten cancellen. Daarom is ze op reis gegaan in haar eigen tuin…

Rob de Vries in Egmond
Bouwhistoricus Rob de Vries gaat op zoek naar opmerkelijke gebouwen in de Gemeente Bergen. In Egmond ontleedt hij de gelaagdheid van een historische boerderij.

Kamp Schoorl 
In dit jaar dat in het teken staat van 75 Jaar Vrijheid kan het onbekende verhaal over het eerste concentratiekamp in Nederland, kamp Schoorl, niet ontbreken.

Pauline Bakker 
Beeldend kunstenaar Pauline Bakker vertelt over haar ontdekkingstocht in de beeldhouwkunst.

Arij de Dorpsdichter 
Menige stad of dorp is er jaloers op. Een dichter die op eigen initiatief het dorp met poëzie bejubelt. Bergen heeft Arij, de dorpsdichter.

Broeder Gerard, de Abt van de Abdij van Egmond
Broeder Gerard, ofwel de Abt van de Abdij in Egmond, verlaat na 36 jaar de Abdij. Wat laat hij zijn opvolger na?

Rob de Vries in Bergen
Bouwhistoricus Rob de Vries gaat op zoek naar opmerkelijke gebouwen in de Gemeente Bergen. Het Sterkenhuis in Bergen is een van de oudste gebouwen van Bergen. Wat zijn kenmerkende bouwelementen die de bouwgeschiedenis tonen?

Martijn Engelbregt
Beeldend kunstenaar Martijn Engelbregt werkt vanuit de kazerne in Bergen in deze coronatijd met “Opstekers” om passanten en bewoners te verwonderen.

Marnix van de Pol 
Muzikant Marnix van de Pol werkt vanuit het Simeon Ten Holt huis aan online optredens om zijn publiek troost te bieden.

Rob de Vries in Egmond II
Bouwhistoricus Rob de Vries gaat op zoek naar opmerkelijke gebouwen in de Gemeente Bergen. Deze keer de Adelbertuskerk in Egmond Binnen, die gesloopt gaat worden.

Willem Schotten
Kunstenaar Willem Schotten over zijn bijzondere objecten.

Allard Kaai
Verzorgingstehuis in coronatijd met Allard Kaai.